V gréckokatolíckej katedrále uctievajú vernú kópiu Turínskeho plátna

22.03.2008 Prešov

Prešov 22. marca (TASR) - Vernú kópiu vzácnej relikvie známej ako Turínske plátno, do ktorého podľa kresťanskej tradície bol zavinutý Ježiš po tom, čo ho umučeného sňali z kríža, si ctia v gréckokatolíckej ...
Kópiu pohrebného ľanového plátna tkaného na spôsob rybej kosti darovalo Turínske arcibiskupstvo prešovskej katedrále 17. novembra 2003 prostredníctvom združenia AMCOR - priatelia východných cirkví.
Relikvia priťahuje pozornosť návštevníkov chrámu celý rok, no - ako zvýraznil pre TASR riaditeľ arcibiskupského úradu v Prešove Ľubomír Petrík - počas Veľkého týždňa je oň ešte väčší záujem. Ľudia si pred ním kľaknú, zapaľujú sviece, pobozkajú ho a modlia sa. Pri pohľade na relikviu a v modlitbe im prichádza na myseľ veľké Ježišovo utrpenie, ktoré priniesol za spásu kresťanov.
Napodobenina je zavesená na stene, jej dĺžka je bezmála päť metrov a šírka viac ako jeden meter. Pri nej je pre návštevníkov viacero informácií. Nachádza sa na pravej stene hlavnej lode katedrály, oproti kaplnke, v ktorej sú uložené relikvie blahoslaveného biskupa - mučeníka Pavla Petra Gojdiča. Práve pri nich sa 2. júla 1995 modlil vtedajší Svätý otec Ján Pavol II. Podľa viacerých neoficiálnych zdrojov bol tento dnes už nebohý pápež iniciátorom toho, aby jednu z troch verných kópií plátna, ktoré dal práve uvedený pápež vyrobiť v roku 2000, inštalovali v tejto prešovskej katedrále.
Istá a na faktoch založená história plátna bez nejakých pochybností začína v polovici 14. storočia. Na plátne sú štyri druhy stôp - znaky po obhorení, škvrny po vode, obrys ľudskej postavy a odtlačok tváre muža. Patologická analýza s istotou dokázala, že na plátne sú stopy ľudskej krvi.
Liturgické obrady Veľkého týždňa v chráme slávi prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak. Dnes podvečer bola na programe Veľká večiereň s liturgiou sv. Bazila Veľkého s udelením iniciačných sviatostí dospelým katechumenom. Vo Veľkú nedeľu Paschy 23. marca bude už o 4. hodine utiereň vzkriesenia s posvätením veľkonočných jedál a o 10. je archijerejská svätá liturgia s pomazaním, tzv. myrovaním.
 

Vyberte región